Povědomí o nových technologiích ve firmách je stále nízké

Praha, 12. října, 2017 – Evropští zaměstnanci by pro svou práci uvítali pokročilejší digitální technologie, ale přiznávají, že k jejich efektivnímu využití jim chybí znalosti a dovednosti, jak vyplynulo z průzkumu, který zadala společnost Ricoh Europe.

Přes dvě třetiny pracujících žádá po svých zaměstnavatelích rozsáhlejší školení ve využití digitálních technologií.

Téměř 40 % ze 3 600 zaměstnanců v průzkumu uvedlo, že nedostatek znalostí a dovedností jim brání v efektivním využití nových pokročilých technologií. 67 % respondentů by si přálo, aby zaměstnavatelé kladli větší důraz na školení, přičemž jen 27 % se domnívá, že jejich společnost investuje do školení přiměřenou částku.

„V Evropě vládne velký poprask kolem digitalizace a jejího dopadu na zvyšování produktivity. A přestože umělá inteligence a automatizace mění způsob naší práce, nedostatečné proškolení zaměstnanců prudce snižuje návratnost investic. Firmy musí mít na zřeteli i konkrétní lidi, kteří budou nově zaváděné technologie používat. Společnosti, který nepodporuje své zaměstnance v rozvoji náležitých znalostí, nepomůže žádná částka vydaná za infrastrukturu, jakkoli je vysoká.“ komentuje Stephen Palmer, CEO Ricoh Czech Republic & Ricoh Slovakia.

Až 34 % z dotázaných zaměstnanců uvedlo, že se stále cítí nedostatečně proškoleno ke správnému používání dokonce tak běžného softwaru nebo hardwaru, jako jsou sady Microsoft Office, multifunkční tiskárny nebo počítače, natož potom pro práci s novějšími technologiemi, jako je složitá automatizace procesů.

Kromě toho se projevují obavy z rostoucí generační propasti. Celkem 70 % zaměstnanců souhlasí s tvrzením, že mladší zaměstnanci jsou pro práci s novými technologiemi způsobilejší. V důsledku toho se 33 % zaměstnanců obává, že brzy přijdou o práci.

„Navzdory novinovým titulkům, které hlásají, že budou nahrazeni roboty, vidí evropští zaměstnanci technologie jako cestu k tomu, jak odvádět práci s vyšší hodnotou. Nikoli jako něco, co je nahradí. Zvyšování sebedůvěry pracovníků ve využití nových technologií však není univerzální řešení. Úspěšná digitalizace pracovišť vyžaduje různé znalosti a dovednosti a musí být zajištěna řada potřeb. Zapojení zaměstnanců v každém kroku tohoto procesu je proto zásadní,“ dodává Palmer.

Ricoh podporuje digitální pracoviště, která využívají inovativní technologie a služby, jež lidem umožňují pracovat lépe a snadněji. Již přes 80 let společnost Ricoh inspiruje k inovacím a je významným dodavatelem systémů pro řízení dokumentů, služby IT, řešení pro komerční a produkční tisk, digitální kamery a fotoaparáty a průmyslové systémy.

Skupina Ricoh, s hlavním sídlem v Tokiu, působí přibližně ve 200 zemích a regionech na světě. V závěru fiskálního roku na konci března 2017 dosáhla Skupina Ricoh celosvětově obratu ve výši 2 028 miliard jenů (přibližně 18,2 miliardy USD).

ww.ricoh.cz, www.ricoh.sk

Mobile: +420 604 297 454

Copyright 2017 Ricoh. Všechna práva vyhrazena.