Praha 5 okem sférické kamery

Praha, 3. 10. 2017 - Praha 5 pořádá na Náměstí 14. října open-air výstavu sférických neboli 360° fotografií různých lokalit této městské části. Smyslem výstavy je představit známá místa jiným, neobvyklým pohledem kamery RICOH Theta.

Náměstí 14. října na Praze 5, 22 sférických fotografií na 12 venkovních panelech

„Pokud mluvíme v dnešní době o trendech ve vývoji zobrazovací techniky, jedním z nejvýraznějších je určitě sférická neboli 360° fotografie,“ říká Hana Chytrá ze společnosti Ricoh, která se technologii sférické fotografie dlouhodobě věnuje. Způsobů, jak vytvořit fotografii, která zachycuje kompletní scénu ve všech směrech a dostupných úhlech, je několik. Lze vyfotit více fotografií po sobě za použití jednoho objektivu a následně je „poskládat“ do jednoho sférického obrazu, nebo lze použít zařízení s více objektivy, které 360° záběr vytvoří okamžitě.

Právě tento způsob využívá přístroj Ricoh Theta, který ve spojení s chytrými telefony umožňuje fotografování a natáčení videí ve 360 stupňovém záběru. „360 stupňové kamery jsou určeny pro okamžité zachycení celo-sférických zážitků, které normální pozorovatel z obyčejných fotografií či videí nepostřehne. Rozsah toho, co v jednu chvíli dokážeme zrakem sledovat a obsáhnout, je totiž omezený. Díky sférické fotografii však můžeme scénu později znovu přehrát a prohléhnout si i ty její části, které jsme na vlastní oči nestihli vnímat. Příkladem mohou být jevy jako polární záře či zatmění Slunce, ale i zážitky, jakými jsou let balónem, skok padákem nebo extrémní vysokohorská túra,“ doplňuje Petr Horálek, astronom a astrofotograf.

Návštěvníci volně přístupné výstavy se mohou s technologií a možnostmi sférické fotografie seznámit také díky QR kódům u každé fotografie, po jejichž naskenování se jim v mobilním telefonu otevře zobrazený snímek ve své původní podobě.

RICOH je světová technologická společnost specializující se na kancelářská tisková zařízení, řešení produkčního tisku, systémy pro správu dokumentu a IT služeb. Je inovátorem na poli tiskových technologií, komunikační techniky a softwarových řešení. Výstavou chce podpořit propojení inovací a kreativity v online světě (internet) s klasickým odkazem, jako je výstava v panelů ve veřejném prostoru.

Kontakt pro další informace:

Lukáš Novák
lukas.novak@litigocommunications.cz
724 255 725

Copyright 2017 Ricoh. Všechna práva vyhrazena.