Zaměstnanci firem považují digitalizaci za klíčovou pro růst

Praha, 12. září, 2017 – Zaměstnanci v Evropě volají po inovativních technologiích a digitálních řešeních, které mají zvýšit produktivitu jejich práce, vyplývá z výsledků průzkumu, který zadala společnost Ricoh Europe.

Více než třetina si myslí, že jejich firmy do pěti let zkrachují, pokud nedojde ke změnám.

Podle studie se 65 % z 3 600 dotazovaných pracujících domnívá, že automatizace jim umožní zvýšit produktivitu práce. Až 52 % z nich souhlasí, že umělá inteligence bude mít pozitivní vliv na plnění jejich pracovních úkolů.

Zaměstnanci považují vyřizování elektronické pošty (41 %) a schůzky (37 %) za největší každodenní mrhání času – a to dokonce větší než dojíždění (29 %). Neuvěřitelných 98 % respondentů je přesvědčeno o potenciálu nových technologií v tom smyslu, že jim pomohou pracovat výkonněji a jednodušeji. Tím rozumí bezprostřední, okamžitý přístup k datům (44 %), možnost častěji pracovat z domova (42 %) a snížení počtu opakovaných úkonů (41 %).

„To, co slyšíme od zaměstnanců, odráží makroekonomické problémy, které trápí vlády po celém světě. Příliš velkou část jejich pracovního dne zabírají úkony, které by mohly být automatizované nebo zjednodušené. Když se tento promarněný čas uvolní a lidé budou moci díky technologiím pracovat racionálněji a snadněji, budou se moci zaměřit na to, jak svým firmám přinášet skutečné hodnoty.” dodává Javier Diez-Aguirre, Vice President Corporate Marketing, Ricoh Europe.

Zaměstnanci se obávají, že nedostatečné investice do technologií na pracovištích dříve či později způsobí problémy. Až 36 % respondentů se domnívá, že pokud nedojde k investicím, jejich firma do pěti let zkrachuje, a co víc, 46 % z dotazovaných si myslí, že jejich konkurenti již mají v technologiích náskok.

Studie také odhalila, že zaměstnancům zřejmě vadí i motivace managementu k investování. Celkem 72 % z nich se totiž domnívá, že vedení pořizuje nové vybavení a technologie pouze za účelem snižování nákladů, nikoli proto, aby jim usnadnili práci.

„Ti, kteří ve firmách rozhodují, by měli přijmout holistický čili celostní náhled na náklady vynaložené na klíčové procesy firmy, a to v dlouhodobém horizontu. Osekáním investic sice uvolní krátkodobý kapitál, ale výhody plynoucí ze zvýšené produktivity jsou příslibem vysokých výnosů v letech následujících,” dodává Diez-Aguirre.

Více se dozvíte na www.ricoh-europe.com/thoughtleadership.

Ricoh podporuje digitální pracoviště, která využívají inovativní technologie a služby, jež lidem umožňují pracovat lépe a snadněji. Již přes 80 let společnost Ricoh inspiruje k inovacím a je významným dodavatelem systémů pro řízení dokumentů, služby IT, řešení pro komerční a produkční tisk, digitální kamery a fotoaparáty a průmyslové systémy.

Skupina Ricoh, s hlavním sídlem v Tokiu, působí přibližně ve 200 zemích a regionech na světě. V závěru fiskálního roku na konci března 2017 dosáhla Skupina Ricoh celosvětově obratu ve výši 2 028 miliard jenů (přibližně 18,2 miliardy USD).

www.ricoh.cz, www.ricoh.sk

E-mail: eliska.kacerovavricoh.cz

Copyright 2017 Ricoh. Všechna práva vyhrazena.