Tisk má moc změnit péči o pacienty ve zdravotnictví

Praha,17. července 2018 – Nový průzkum, který si zadala společnost Ricoh, odhalil, že nové tiskové technologie mohou zásadně ovlivnit evropský zdravotnický systém, od uvolnění rozpočtových tlaků až po individualizovaný přístup k péči o chronicky nemocné.

Podle výsledků výzkumu se 68 % profesionálních zdravotníků domnívá, že nové tiskové technologie mají potenciál pro převratné změny v sektoru zdravotnictví. Vedle pokrokové výroby protetických náhrad na míru nebo ve výrobě léků na zakázku 74 % odborníků ve zdravotnictví již dnes využívá nové tiskové technologie, což vede ke zvýšení míry přesné diagnostiky a snížení úmrtnosti. Navíc 51 % respondentů tvrdí, že aplikace nových tiskových technologií pro rychlejší výrobu implantátů pacientům na míru, jako jsou kostní či zubní štěpy, výrazně snižuje dobu nutnou pro hospitalizaci a současně je rozhodující pro zkrácení doby rekonvalescence.

Stephen Palmer, generální ředitel společnosti Ricoh Czech Republic a Slovakia, komentuje: „Již brzy se ukáže, že využívání inovativních tiskových technologií je pro zdravotnické systémy nutností, aby se zadáním „za méně dělat více“, mohly i nadále poskytovat vysoce kvalitní péči. Nové technologie, jako je 3D tisk orgánů z gelu na vodní bázi, již dnes přinášejí chirurgům možnost učit se ještě před samotnou operací. Tisk léků, vrstvu za vrstvou, cílených na konkrétní onemocnění, se může už brzy stát realitou.

Se zvyšující se délkou života a významným vzestupem výskytu chronických chorob napříč Evropou[1], se léčba stává složitější, protože onemocnění trápí pacienty delší část jejich života. V reakci na to 65 % respondentů z řad poskytovatelů zdravotní péče používá nové tiskové technologie k přípravě materiálů podle různých individuálních potřeb pacientů, a to i pro pacienty starší nebo ve vzdálených lokacích. 46 % profesionálních zdravotníků dokonce uvádí, že bez investic do 3D tisku se do pěti let začnou potýkat s potížemi při upokojováním potřeb pacientů.

Výhody pro zdravotnická zařízení neplynou jen z využívání pokrokových, špičkových inovací v oblasti tiskových technologií. Zdravotnictví je sektor nesmírně zatížený administrativou. Přechodem na digitální systémy mohou zdravotníci podstatně zkrátit a ušetřit čas, který věnují administrativní práci, snížit náklady a zvýšit zabezpečení dat.“ dodává Palmer.

Poznámka: Společnost Ricoh si zadala kvantitativní výzkum, který zjišťoval názory 787 pracovníků ve zdravotnictví s rozhodovací pravomocí z celé Evropy

Ricoh svými inovativními technologiemi a službami podporuje a rozvíjí digitální pracoviště a umožňuje tak lidem efektivnější a lepší práci. Již více než 80 let společnost Ricoh inspiruje k inovacím a je významným dodavatelem systémů pro řízení dokumentů, IT služeb, řešení pro komerční a produkční tisk, digitálních kamer, fotoaparátů a produkčních zařízení.

www.ricoh.cz, www.ricoh.sk

[1] OECD, Health at a glance: Europe 2016 – https://www.oecd.org/els/health-systems/Health-at-a-Glance-Europe-2016-CHARTSET.pdf