Dvě třetiny zaměstnanců očekávají, že zaměstnavatelé pomohou s řešením společenských problémů

Praha, 18. října 2019 – Zpráva Budoucnost práce „Future of Work“ společnosti Ricoh Europe zkoumá, jaká spolupráce, účel, udržitelnost a technologie ovlivní zaměstnanost v následujících desítkách let Evropu.

Podle nové zprávy, kterou nyní vydala společnost Ricoh Europe, pracovníci od svých zaměstnavatelů stále více očekávají, že budou pozitivně přispívat na problémy společnosti. Zpráva Future of Work, za jejímž výzkumem a zpracováním stojí společnost Arup, odhaluje, jak naše zaměstnání ovlivňují technologie se spoluprací a udržitelností jako jejich základem.

Podle názoru zaměstnanců je na zaměstnavateli, aby využili sílu technologií jako zdroj pozitivní změny v práci i mimo ní. Podpůrný výzkum na 3 000 zaměstnanců zjistil, že tři čtvrtiny z nich (74%) věří, že tak jako technologie zdokonalují a automatizují úlohy, tak musí zaměstnavatelé podporovat své zaměstnance, aby dosáhli lepší harmonie mezi pracovním a soukromým životem. Mimo to, téměř dvě třetiny zaměstnanců (63%) očekávají, že zaměstnavatelé využijí zisků z automatizace na opětovné investování do svých lidí a společnosti.

Dvě třetiny evropských pracovníků (65%), čekají, že jejich zaměstnavatelé budou součástí řešení společenských problémů, jako je změna klimatu a nerovnosti. Zároveň 28% pracovníků by bylo ochotno snížit svůj plat o 10%, pokud by pracovali pro zaměstnavatele, který by se zavázal pomáhat při řešení společenských problémů.

Avšak většina zaměstnanců je vůči úmyslům svých zaměstnavatelů skeptická. Dvě třetiny (65%) věří, že jejich zaměstnavatelé využijí automatizované technologie na zvýšení svého profitu a rušení pracovních míst.

David Mills, generální ředitel společnosti Ricoh Europe toto komentuje: „Prostřednictvím cloud computingu, umělé inteligence, spojení robotiky a reality existuje široká škála technologií, které změní způsob práce v průběhu následujících desítek let. Organizace musí inteligentně rozhodnout a zvolit si správnou technologii pro svoje potřeby, ale technologie nejsou magickou koulí anebo náhradou za vaše lidské pracovníky. Ti i nadále zůstanou v budoucnu důležitou podstatou pracovní síly.“

„Spolupráce a udržitelnost musí být středem moderního podnikání. Lidé chtějí od zaměstnavatelů, aby šli příkladem a aby pozitivněji přispívali do komunit, v kterých působí. Spolupráce je klíčem k řešení velkých problémů, s kterými se v moderní společnosti střetáváme. Není možné to nechávat na neziskových organizacích a státu. Ty podniky, které využívají výhod technologií v rámci komunity, budou prosperovat a přitahovat největší talenty. Ve společnosti

Ricoh jsme přesvědčeni, že nejlepší cestou na dosažení tohoto je nalezení souladu naší práce s cíli OSN v oblasti trvale udržitelného rozvoje.“

V průzkumu Future of Work se analyzuje více jak sto zdrojů, aby se spojily případy nejlepšího myšlení a případy z praxe na to, jak práce ovlivní zaměstnání. Zjistilo se, že technologie podpoří nové modely spolupráce mezi lidmi, lidmi a stroji a stroji s jinými stroji (automatizace).

Závěrem je, že automatizace a technologie jsou hnací silou podnikatelské agendy, ale zjistilo se také, že úloha lidí v práci bude pro podniky kvůli udržitelnému fungování i nadále rozhodující. V konečném důsledku technologie osvobodí pracovníky od namáhavých úloh a umožní jim zaměřit se na hodnotnější práci, která je více naplňuje a podniky tak budou moci opětovně investovat do pozitivních příspěvků pro společnost.

Podrobnější pohled na Evropu:

Zisky z technologií by se měly reinvestovat, aby se zlepšila rovnováha mezi pracovním a soukromým životem

Zaměstnavatelé musí hrát roli při řešení společenských otázek, jako je změna klimatu nebo nerovnost

Zaměstnavatelé by měli využívat výhody technologií na reinvestování do komunity a jejích členů

Zaměstnavatelé budou využívat automatizační technologii na zvyšování zisků a snižování počtu pracovních míst

Velká Británie

67%

51%

58%

Více informací o důležitosti udržitelnosti a lidí na prvním místě v průzkumu Future of Work si můžete stáhnout zde.

Více informací na www.ricoh-europe.com

Informace o výzkumu: v období od 30. srpna do 5. září 2019 bylo ze strany Opinium Research LLC přizváno 3 000 administrativních pracovníků. 500 dotázaných pocházelo z Velké Británie, Francie, Německa, Španělska, Itálie a Nizozemí.

Ricoh svými inovativními technologiemi a službami podporuje a rozvíjí digitální pracoviště a umožňuje tak lidem efektivnější a lepší práci. Již více než 80 let inspiruje společnost Ricoh k inovacím a je významným dodavatelem systémů pro řízení a správu dokumentů, IT služeb, řešení pro komerční a produkční tisk, digitálních kamer, fotoaparátů a produkčních zařízení.

Skupina Ricoh, s hlavním sídlem v Tokiu, působí přibližně ve 200 zemích a regionech na světě. Na konci fiskálního roku v březnu 2019 dosáhla Skupina Ricoh celosvětového obratu ve výši 2 013 miliard jenů (přibližně 18,1 miliardy USD).

RICOH Czech Republic s.r.o.

Jana Zajíčková

Tel: +420 702 245 128