10 hodin v balónu: ricoh přispěl k překonání českého rekordu v délce letu horkovzdušným balónem
26.02.2017

10 hodin v balónu: ricoh přispěl k překonání českého rekordu v délce letu horkovzdušným balónem

RICOH Czech Republic s.r.o., Praha, 26. února 2017 – České balónové létání se může pyšnit novým rekordem. Horkovzdušný balón řízený Janem Suchým a Ondřejem Kostrhounem včera stanovil nejlepší hodnoty ve všech třech tradičně sledovaných parametrech: nejdelší doba letu, největší dosažená vzdálenost i nejvyšší dosažená výška.

Start balónu proběhl v sobotu 25. 2. v 7:07 z okolí Turnova. Posádka strávila ve vzduchu 9 hodin,59 minut, urazila celkem 550, 57 kilometrů a během letu dosáhla maximální výšky 4 012 metrů.  

Balón, který zapůjčila společnost Ricoh, přeletěl celou Českou republiku, v 11:00 překročil česko-slovenskou hranici u Hodonína a v 17:06 přistál na louce nedaleko obce Tázlár, asi 110 km jižně Budapešti. „Povětrnostní podmínky nám přály, i když místo startu jsme museli na poslední chvíli změnit kvůli nízké oblačnosti v oblasti Krkonoš,“ říká velitel balónu Jan Suchý. „Po startu už šlo vše podle plánu. Řídící letového provozu si nás předávali ze státu do státu a díky precizní přípravě celého letu jsme se nesetkali s žádnými obtížemi. Cestou jsme míjeli Brno, Bratislavu, na dohled jsme měli jezero Balaton a těsně před přistáním i Budapešť,“ dodává J. Suchý.

„Společnost Ricoh je velmi ráda, že mohla podpořit pokus o rekord a zapůjčit právě svůj horkovzdušný balón třídy AX10. Balónové létání je sport, který k naší společnosti patří, svůj vlastní balón má i pobočka Ricoh Anglie,“ vysvětluje Stephen Palmer, gnerální ředitel Ricoh Česká republika, proč se společnost v překonání rekordu angažovala, a dodává: „Rádi bychom tuto úspěšnou českou posádku vyslali také na prestižní mezinárodní balónovou regatu Lord Mayor´s Appeal, která se každoročně koná v Londýně.“

Trasu balónu bylo možné po celou dobu letu sledovat online na stránkách www.ricohtransrepublika.cz, které zaznamenaly během letu přes 2000 návštěv, na Facebooku zároveň fungoval živý přenos z koše balónu, který shlédlo kolem 3000 lidí.

Hodnoty rekordu potvrdil Tomáš Hora, zástupce Českého balónového svazu, který byl přítomen startu i přistání. „Všechny hodnoty jsou zatím orientační – záznamy z loggeru ještě nejsou vyhodnocené, ale bude to velmi podobné,“ říká J. Suchý. Lišit se podle něj bude zejména vzdálenost, protože naměřených 550,57 km je vzdálenost vzdušnou čarou, zatímco skutečná trasa balónu bude ještě o něco delší. Oficiální údaje budou k dispozici během několika dnů.

Let měl kromě ambice stanovit rekord také charitativní poslání. Byl věnován neziskové organizaci Kolpingova rodina Smečno, která od firmy Ricoh obdrží tiskové zařízení Ricoh, ukázkové hodiny létání pro děti ve Smečně a další podporu.
O sdružení Kolpingova rodina Smečno
Kolpingova rodina Smečno je pobočným spolkem zapsaného spolku Kolpingova díla ČR a má vlastní právní subjektivitu. Byla založena v roce 2001 a svou činností navázala na občanské sdružení Dům rodin. Posláním a cílem organizace je prostřednictvím svých sociálních projektů a služeb předcházet a řešit krizové situace směřující k rozpadu rodin a vytvářet v rodinách zázemí prospěšné pro vývoj dítěte i všech jejich členů.
http://www.dumrodin.cz/

|O společnosti Ricoh|

Ricoh podporuje digitální pracoviště pomocí inovativních technologií a služeb, které umožňují chytřejší práci odkudkoliv.

Se znalostmi a organizačními schopnostmi získanými během své 85leté historie je Ricoh předním poskytovatelem digitálních služeb, správy informací a tiskových a zobrazovacích řešení navržených pro podporu digitální transformace a optimalizaci výkonnosti firem.

Společnost Ricoh Group se sídlem v Tokiu má pobočky po celém světě a její produkty a služby jsou nyní k dispozici zákazníkům v přibližně 200 zemích a regionech. Ve fiskálním roce končícím březnem 2022 měla skupina Ricoh celosvětové tržby ve výši 1 758 miliard jenů (cca 14,5 miliard USD).

Pro další informace navštivte www.ricoh.cz.

© 2022 RICOH COMPANY, LTD. Všechna práva vyhrazena. Jakékoliv uváděné názvy produktů jsou registrovanými ochrannými známkami příslušných společností.

Kontakt pro média:

RICOH Czech Republic s.r.o.

E-mail: marcom@ricoh.cz 

Mobile: +420 702 245 128