Čtyři z pěti pracovníků očekávají, že jim s novými postupy a technologiemi na pracovišti pomohou zaměstnavatelé
26.11.2019

Čtyři z pěti pracovníků očekávají, že jim s novými postupy a technologiemi na pracovišti pomohou zaměstnavatelé

Ricoh Europe ve svém příspěvku ke zprávě o budoucnosti práce Future of Work zdůrazňuje, že i přes optimismus, jenž panuje ohledně úlohy technologií, zaměstnanci očekávají, že jim zaměstnavatelé pomohou s rozvojem jejich kariéry.

Čtyři z pěti pracovníků očekávají, že jim s novými postupy a technologiemi na pracovišti pomohou zaměstnavatelé
Ricoh Europe, Londýn, 26. listopadu 2019 – Podle průzkumu společnosti Ricoh Europe jsou pracovníci přesvědčeni, že mají dostatečné dovednosti, které jim umožní růst, ale současně od zaměstnavatelů očekávají, že jim pomohou přizpůsobit se měnícím se pracovním postupům.
Tento výzkum je zcela v souladu s novou zprávou o budoucnosti práce Future of Work, kterou připravila společnost Arup. Ta uvádí, že ve firmě, která usiluje o posílení postavení zaměstnanců, by měly být na prvním místě technologie, spolupráce a udržitelnost.
Navzdory skutečnosti, že robotizace a technologie v budoucnu pravděpodobně některá pracovní místa nahradí, společnost Ricoh Europe v průzkumu, kterého se zúčastnilo 3000 evropských pracovníků, zjistila, že zaměstnanci jsou otevřeni potenciálním výhodám, jež tyto změny přinesou. Většina (61 %) je optimistická, pokud jde o příležitosti, které technologie na pracoviště přinesou, neboť jim umožní větší pružnost a spolupráci. Více než tři čtvrtiny z dotazovaných (77 %) jsou rovněž přesvědčeny, že mají potřebné dovednosti, které jim umožní udržet a rozvíjet své současné zaměstnání v dalších deseti letech.
Protože firmy na pracovištích zavádějí více technologických řešení, jako jsou roboti a umělá inteligence, je na zaměstnavatelích, aby zajistili, že zaměstnanci budou mít ty správné dovednosti pro budování a rozšíření své kariéry. Čtyři z pěti pracovníků (81 %) očekávají, že jejich zaměstnavatel jim poskytne nástroje a školení, aby se mohli přizpůsobit svým novým rolím v důsledku technologických změn.
David Mills, CEO, Ricoh Europe zprávu komentuje slovy: „Rychlost, s jakou nové technologie ovlivňují trh, je vyšší než kdykoliv předtím. Tento trend nevykazuje žádné známky zpomalování. Způsob toho, jak lidé pracují, se bude dál měnit k lepšímu, budou nahrazovány pracné úkoly a lidé budou mít dostatek času a prostoru, aby mohli poskytovat hodnotnější a plnější práci. Jak starší generace rozvíjejí svou kariéru a mladší generace se připojují k pracovní síle, je přirozené, že zaměstnanci všech věkových skupin očekávají, že jejich zaměstnavatel využije pozitivní dopady technologie k posílení a upevnění jejich postavení.“

Zatímco spolupráce a flexibilita se zřejmě v budoucnosti stanou ústředním jevem na pracovišti, tato zpráva rozbíjí mýtus, že by se fyzický kancelářský prostor stal minulostí. Pouze 28 % pracovníků uvedlo, že kanceláře přestanou během příštích 10 let existovat a že všichni budou pracovat na dálku. Téměř tři čtvrtiny (74 %) pracovníků však věří, že flexibilní práce bude v budoucnu začleněna do pracovních smluv – a třetina respondentů (32 %) by přijala snížení platu o 10 %, kdyby pracovala pro zaměstnavatele, jenž by systém flexibilní práce podporoval.

„Ta nejlepší pracoviště berou spolupráci lidí a flexibilitu jako základ svého podnikání. Prolomení tradičních způsobů práce by pro organizace mohlo být neocenitelné – pomáhat posilovat, motivovat a nakonec udržet talent. Například v globální centrále společnosti Ricoh umožňujeme zaměstnancům trávit čas vykonáváním jiné role v rámci firmy. Ukázalo se, že jde o skvělý způsob, jak rozvíjet dovednosti zaměstnanců, sdílet odborné znalosti a využívat otevřenou a inkluzivní kulturu,“ uzavírá Mills.
Zpráva Future of Work analyzuje více než 100 zdrojů a na příkladech uvádí, jak práce ovlivní zaměstnání a přináší v daném oboru soubor těch nejlepších nápadů a úvah. Stojí v ní, že technologie podpoří nové způsoby spolupráce mezi lidmi, lidmi a stroji a stroji s jinými stroji (automatizace).

Bližší pohled na danou problematiku napříč Evropou:

Zaměstnanci jsou přesvědčeni, že mají potřebné dovednosti, který potřebují pro udržení svého zaměstnání na dalších 10 letZaměstnavatelé by měli poskytovat nástroje a školení, aby svým zaměstnancům pomohli při adaptaci na nové technologieZaměstnanci jsou ochotni přistoupit na snížení platu až o 10 %, pokud by zaměstnavatel měl příznivý postoj k flexibilní práciZaměstnanci jsou optimisté ohledně příležitostí, které by jim technologie na pracovišti měly přinést
UK67 %75 %28 %53 %
Francie77 %79 %34 %56 %
Německo76 %74 %30 %57 %
Itálie82 %82 %38 %73 %
Španělsko84 %78 %42 %73 %
Nizozemsko80 %83 %17 %54 %
Více o tom, jak je důležité stavět lidi na první místo, se dočtete ve zprávě Future of Work, když si plnou verzi této zprávy stáhnete ze stránek www.ricoh-europe.com/insights.
O výzkumu: Ve dnech od 30. srpna do 5. září 2019 bylo 3000 administrativních pracovníků dotazováno společností Opinium Research LLC. 500 respondentů pocházelo z UK, Francie, Německa, Itálie a Nizozemska.

|O společnosti Ricoh|

Ricoh podporuje digitální pracoviště pomocí inovativních technologií a služeb, které umožňují chytřejší práci odkudkoliv.

Se znalostmi a organizačními schopnostmi získanými během své 85leté historie je Ricoh předním poskytovatelem digitálních služeb, správy informací a tiskových a zobrazovacích řešení navržených pro podporu digitální transformace a optimalizaci výkonnosti firem.

Společnost Ricoh Group se sídlem v Tokiu má pobočky po celém světě a její produkty a služby jsou nyní k dispozici zákazníkům v přibližně 200 zemích a regionech. Ve fiskálním roce končícím březnem 2022 měla skupina Ricoh celosvětové tržby ve výši 1 758 miliard jenů (cca 14,5 miliard USD).

Pro další informace navštivte www.ricoh.cz.

© 2022 RICOH COMPANY, LTD. Všechna práva vyhrazena. Jakékoliv uváděné názvy produktů jsou registrovanými ochrannými známkami příslušných společností.

Kontakt pro média:

RICOH Czech Republic s.r.o.

E-mail: marcom@ricoh.cz 

Mobile: +420 702 245 128