Ricoh nabízí komplexní řešení pro podporu video analýzy hry
23.08.2018

Ricoh nabízí komplexní řešení pro podporu video analýzy hry

Praha, 23. srpna 2018 – Společnost Ricoh implementovala řešení moderní komunikační technologie, díky níž dokáže slovenský hokejový tým HC Slovan Bratislava mnohem efektivněji a rychleji analyzovat hokejovou hru, ať již v domácí kabině nebo na cestách.
interaktivní tabule Ricoh IWB D2200
Trenér hokejového družstva analyzuje hru pomocí interaktivní tabule Ricoh IWB D2200, která dává unikátní možnost použít ji prakticky kdekoli.

Situace ve sportovním klubu

Trenéři klubu aktuálně využívají software HOCKEY ANALYSIS pro herní a tréninkovou analýzu. Software se synchronizuje na několika počítačích a samotné poradě hráčů s trenéry předchází poměrně časově náročná příprava. Software samotný umožňuje kvalitní video analýzu, ale nástroj není uživatelsky přívětivý a neposkytuje potřebný komfort. Rozbor jednotlivých herních situací se provádí na bílé plastové tabuli se schematickým zobrazením herní plochy, na kterou trenéři fixou zakreslují postavení jednotlivých hráčů, jejich pohyb po hřišti a taktické rozestavení.

Požadavky klubu

Dodat komplexní řešení pro podporu video analýzy via aktuální software HOCKEY ANALYSIS, jednoduché a intuitivní ovládání, aby se trenér mohl soustředit pouze na obsah a nemusel složitě přepínat mezi aplikacemi během prezentace. Řešení jak pro použití v domácí kabině, tak mobilní varianta při hostování v rámci KHL (letecká přeprava členů klubu).

Řešení společnosti Ricoh 

V případě varianty domácí kabiny je notebook trenéra propojený HDMI kabelem s whiteboardem D6500, na kterém je promítána herní situace za podpory softwaru HOCKEY ANALYSIS. Samotná analýza poté probíhá přímo na interaktivním whiteboardu. Software HOCKEY ANALYSIS umožňuje připravit záznam zápasu tak, aby se v trenérem předem nastaveném okamžiku zastavilo přehrávání. Při prvním doteku elektronického pera whiteboard automaticky vytváří snímek statického obrazu, do kterého trenér poté kreslí své poznámky a provádí rozbor dané herní situace. Snímek se společně s poznámkami ukládá do paměti IWB. Při opětovném spuštění přehrávání whiteboard automaticky přepíná na vstup obrazu z notebooku a zobrazuje záznam zápasu. Na signál z notebooku je možné přepnout i manuálně přímo z obrazovky whiteboardu. 

„V hokeji rozhodují detaily. Na to je dobrá video analýza plus dotyková obrazovka, kde můžeme do detailu vidět, kde kdo stojí a kam má jít. Velmi dobře se mi s řešením pracuje“, komentuje Vladimír Ország, trenér HC Slovan Bratislava.

Vzhledem k velikosti displeje je obraz dobře viditelný pro všechny členy mužstva v kabině. Díky umístění na stojanu je velmi snadné se zařízením manipulovat a použít jej i v jiných prostorách, např. při poradách týmu mimo kabinu nebo managementu klubu. Pro tento účel byly do whiteboardů přidány i šablony s logem HC Slovan.

V případě mobilní varianty je použit menší whiteboard - IWB D2200 a výsledný obraz je promítán na stěnu kabiny či plátno přímo projektorem PJ WX4251N s ultra krátkou projekční vzdáleností. Řešení bylo zvoleno zejména pro malé rozměry IWB, projektoru a také hmotnost zařízení. Whiteboard i projektor lze bez problému přepravovat letecky v kabině letadla a nehrozí poškození při manipulaci letištním personálem. Malé rozměry zařízení se využijí i při samotném použití v kabině, kde mohou být nepředvídatelné podmínky a díky barevné korekci promítací plochy se bez problémů dá promítat i na stěnu, která není ideálně bílá.

Do whiteboardů byly importovány grafické šablony schématického zobrazení herní plochy a jejích částí, kde se operativně může provádět i rozbor herních situací a taktiky. Rozbor videa a herních schémat lze chytře kombinovat a všechny situace probírané během porady mužstva jsou automaticky ukládány a mohou být následně použity, elektronicky sdíleny nebo dále zpracovávány“, doplňuje Ivo Frajer, Solution Architect RICOH Czech Republic. 

O HC Slovan Bratislava

HC Slovan Bratislava je jedním z nejstarších hokejových klubů na Slovensku a jeho sportovní úspěchy přesahují na mezinárodní úroveň. Tělovýchovný klub Slovan Bratislava byl založen v roce 1921, tehdy ještě pod názvem 1. ČsSK Bratislava. Název Slovan Bratislava získal klub v roce 1938, od té doby s výjimkou let 1949–1952 název neměnil. Je jediným klubem na světě, který vyhrál nejstarší turnaj v Evropě Spengler Cup hned třikrát po sobě. Je průkopníkem i v mnoha dalších oblastech. Byl prvním klubem na Slovensku, který připravil a začal využívat vlastní webovou stránku, a také prvním klubem na Slovensku, který využíval vlastní počítačovou síť.

|O společnosti Ricoh|

Ricoh podporuje digitální pracoviště pomocí inovativních technologií a služeb, které umožňují chytřejší práci odkudkoliv.

Se znalostmi a organizačními schopnostmi získanými během své 85leté historie je Ricoh předním poskytovatelem digitálních služeb, správy informací a tiskových a zobrazovacích řešení navržených pro podporu digitální transformace a optimalizaci výkonnosti firem.

Společnost Ricoh Group se sídlem v Tokiu má pobočky po celém světě a její produkty a služby jsou nyní k dispozici zákazníkům v přibližně 200 zemích a regionech. Ve fiskálním roce končícím březnem 2022 měla skupina Ricoh celosvětové tržby ve výši 1 758 miliard jenů (cca 14,5 miliard USD).

Pro další informace navštivte www.ricoh.cz.

© 2022 RICOH COMPANY, LTD. Všechna práva vyhrazena. Jakékoliv uváděné názvy produktů jsou registrovanými ochrannými známkami příslušných společností.

Kontakt pro média:

RICOH Czech Republic s.r.o.

E-mail: marcom@ricoh.cz 

Mobile: +420 702 245 128