Čtyři z pěti pracovníků očekávají pomoc od zaměstnavatelů s novými postupy a technologiemi

Ricoh Europe ve svém příspěvku ke zprávě o budoucnosti práce Future of Work zdůrazňuje, že i přes optimismus, jenž panuje ohledně úlohy technologií, zaměstnanci očekávají, že jim zaměstnavatelé pomohou s rozvojem jejich kariéry.

Ricoh Europe, Londýn, 26. listopadu 2019Podle průzkumu společnosti Ricoh Europe jsou pracovníci přesvědčeni, že mají dostatečné dovednosti, které jim umožní růst, ale současně od zaměstnavatelů očekávají, že jim pomohou přizpůsobit se měnícím se pracovním postupům.

Tento výzkum je zcela v souladu s novou zprávou o budoucnosti práce Future of Work, kterou připravila společnost Arup. Ta uvádí, že ve firmě, která usiluje o posílení postavení zaměstnanců, by měly být na prvním místě technologie, spolupráce a udržitelnost.

Navzdory skutečnosti, že robotizace a technologie v budoucnu pravděpodobně některá pracovní místa nahradí, společnost Ricoh Europe v průzkumu, kterého se zúčastnilo 3000 evropských pracovníků, zjistila, že zaměstnanci jsou otevřeni potenciálním výhodám, jež tyto změny přinesou. Většina (61 %) je optimistická, pokud jde o příležitosti, které technologie na pracoviště přinesou, neboť jim umožní větší pružnost a spolupráci. Více než tři čtvrtiny z dotazovaných (77 %) jsou rovněž přesvědčeny, že mají potřebné dovednosti, které jim umožní udržet a rozvíjet své současné zaměstnání v dalších deseti letech.

Protože firmy na pracovištích zavádějí více technologických řešení, jako jsou roboti a umělá inteligence, je na zaměstnavatelích, aby zajistili, že zaměstnanci budou mít ty správné dovednosti pro budování a rozšíření své kariéry. Čtyři z pěti pracovníků (81 %) očekávají, že jejich zaměstnavatel jim poskytne nástroje a školení, aby se mohli přizpůsobit svým novým rolím v důsledku technologických změn.

David Mills, CEO, Ricoh Europe zprávu komentuje slovy: „Rychlost, s jakou nové technologie ovlivňují trh, je vyšší než kdykoliv předtím. Tento trend nevykazuje žádné známky zpomalování. Způsob toho, jak lidé pracují, se bude dál měnit k lepšímu, budou nahrazovány pracné úkoly a lidé budou mít dostatek času a prostoru, aby mohli poskytovat hodnotnější a plnější práci. Jak starší generace rozvíjejí svou kariéru a mladší generace se připojují k pracovní síle, je přirozené, že zaměstnanci všech věkových skupin očekávají, že jejich zaměstnavatel využije pozitivní dopady technologie k posílení a upevnění jejich postavení.“

Zatímco spolupráce a flexibilita se zřejmě v budoucnosti stanou ústředním jevem na pracovišti, tato zpráva rozbíjí mýtus, že by se fyzický kancelářský prostor stal minulostí. Pouze 28 % pracovníků uvedlo, že kanceláře přestanou během příštích 10 let existovat a že všichni budou pracovat na dálku. Téměř tři čtvrtiny (74 %) pracovníků však věří, že flexibilní práce bude v budoucnu začleněna do pracovních smluv – a třetina respondentů (32 %) by přijala snížení platu o 10 %, kdyby pracovala pro zaměstnavatele, jenž by systém flexibilní práce podporoval.

„Ta nejlepší pracoviště berou spolupráci lidí a flexibilitu jako základ svého podnikání. Prolomení tradičních způsobů práce by pro organizace mohlo být neocenitelné – pomáhat posilovat, motivovat a nakonec udržet talent. Například v globální centrále společnosti Ricoh umožňujeme zaměstnancům trávit čas vykonáváním jiné role v rámci firmy. Ukázalo se, že jde o skvělý způsob, jak rozvíjet dovednosti zaměstnanců, sdílet odborné znalosti a využívat otevřenou a inkluzivní kulturu,“ uzavírá Mills.

Zpráva Future of Work analyzuje více než 100 zdrojů a na příkladech uvádí, jak práce ovlivní zaměstnání a přináší v daném oboru soubor těch nejlepších nápadů a úvah. Stojí v ní, že technologie podpoří nové způsoby spolupráce mezi lidmi, lidmi a stroji a stroji s jinými stroji (automatizace).

Bližší pohled na danou problematiku napříč Evropou:

Zaměstnanci jsou přesvědčeni, že mají potřebné dovednosti, který potřebují pro udržení svého zaměstnání na dalších 10 let

Zaměstnavatelé by měli poskytovat nástroje a školení, aby svým zaměstnancům pomohli při adaptaci na nové technologie

Zaměstnanci jsou ochotni přistoupit na snížení platu až o 10 %, pokud by zaměstnavatel měl příznivý postoj k flexibilní práci

Zaměstnanci jsou optimisté ohledně příležitostí, které by jim technologie na pracovišti měly přinést

UK

83 %

17 %

54 %

Více o tom, jak je důležité stavět lidi na první místo, se dočtete ve zprávě Future of Work, když si plnou verzi této zprávy stáhnete ze stránek www.ricoh-europe.com/insights

O výzkumu: Ve dnech od 30. srpna do 5. září 2019 bylo 3000 administrativních pracovníků dotazováno společností Opinium Research LLC. 500 respondentů pocházelo z UK, Francie, Německa, Itálie a Nizozemska.

Ricoh svými inovativními technologiemi a službami podporuje a rozvíjí digitální pracoviště a umožňuje tak lidem efektivnější a lepší práci. Již více než 80 let inspiruje společnost Ricoh k inovacím a je významným dodavatelem systémů pro řízení a správu dokumentů, IT služeb, řešení pro komerční a produkční tisk, digitálních kamer, fotoaparátů a produkčních zařízení.

Skupina Ricoh, s hlavním sídlem v Tokiu, působí přibližně ve 200 zemích a regionech na světě. Na konci fiskálního roku v březnu 2019 dosáhla Skupina Ricoh celosvětového obratu ve výši 2 013 miliard jenů (přibližně 18,1 miliardy USD).

RICOH Czech Republic s.r.o.

Jana Zajíčková

Tel: +420 702 245 128