Dle většiny zaměstnanců umělá inteligence zlepší pracovní život, ale nevidí strategii zavádění

Ricoh Europe, Londýn, 5. února 2020 – Stroje nové generace přinesou revoluci na pracovištích budoucnosti a 54 % zaměstnanců věří, že zaměstnavatelé využijí AI a další technologie ke zlepšení pracovních podmínek.

Pouze 28 % z dotazovaných se obává, že technologie, jako je umělá inteligence a roboti, je nahradí v práci – což rozptyluje mýty kolem nástupu robotů, kteří přinášejí zkázu. Zpráva společnosti Ricoh Europe Future of Work (Budoucnosti práce) vypovídá o změnách v postoji k technologiím.

Zpráva Ricoh Europe Future of Work zkoumá, proč a jak by technologie, spolupráce a udržitelnost měly stát v popředí zájmu podniků toužících po úspěchu v budoucnosti, rezonuje optimismus vůči technologiím, které mají vylepšit pracovní postupy a podmínky. Zpráva vychází z průzkumu 3000 respondentů z řad evropských pracovníků.

Pozitivní zprávou pro zaměstnavatele je, že téměř tři čtvrtiny (72 %) evropských pracovníků tvrdí, že chtějí více přispívat k výkonu své organizace. To jim technologie umožní, protože stroje budou provádět časově náročnější administrativní funkce a zaměstnanci se tak budou moci více soustředit na strategii a smysluplnější úkoly generující příjmy.

David Mills, generální ředitel, Ricoh Europe řekl: „Spolupráce se stroji nejen zlepšuje schopnost pracovníka zaměřit se na úkoly, které se více vyplatí, ale mění i to, jak spolupracujeme. Zaměstnanci budou nejen produktivnější, ale i kreativnější, neboť budou vyzbrojeni znalostmi a dovednostmi, které využijí, aby se v budoucnosti mohli orientovat v práci. To do velké míry přinese více příležitostí ke spolupráci na základě integrace technologií do pracovního procesu.“

Ukázalo se, že 78 % administrativních pracovníků očekává, že jim jejich zaměstnavatel poskytne nástroje pro spolupráci s kolegy bez ohledu na místo, kde práci odvádějí, což jim umožní větší flexibilitu a přenos dovedností.

„Potřeba lidské práce nezmizí. Zaměstnavatelé musí pochopit, že technologie není stříbrnou kulkou pro ziskovost. Plodný vztah mezi lidmi a stroji může být skutečně úspěšný pouze tehdy, budou-li zaměstnanci součástí procesu a budou zapojeni do nových způsobů práce zvenku,“ dodává Mills.

Vzhledem k tomu, jak technologie rychle mění způsob, jak lidé pracují, musí zaměstnavatelé poskytnout nástroje a školení, aby své zaměstnance co nejlépe využili. 69 % evropských pracovníků se domnívá, že nejlepší zaměstnavatelé investují do digitálních technologií v zájmu zvyšování kvalifikace zaměstnanců. 60 % zaměstnanců z řad respondentů důvěřuje svému zaměstnavateli, že investuje do technologií, aby splnil požadavky na pracovní sílu v budoucnosti – a zdůrazňují, do jaké míry se v posledních letech změnil přístup k technologiím v práci.

Ovšem pouze 38 % respondentů uvedlo, že jejich zaměstnavatel má připravenou strategii integrace technologií, jako jsou umělá inteligence a roboti, s níž seznámil své zaměstnance. To posiluje význam komunikace a školení pro zlepšení zapojení zaměstnanců a posílení loajality společnosti.

Bližší pohled na Evropu:

Zaměstnanci se domnívají, že zaměstnavatelé budou používat umělou inteligenci a další technologie ke zlepšení pracovních zkušeností pro lidi

Zaměstnanci se obávají, že technologie, jako je umělá inteligence nebo robotizované přístroje, nahradí jejich práci

Zaměstnavatelé mají zpracovanou strategii pro integraci technologií, jako jsou umělá inteligence a robotika, na pracovišti a komunikují ji na pracovišti

Zaměstnanci očekávají, že jim jejich zaměstnavatel poskytne nástroje pro spolupráci s kolegy bez ohledu na místo

UK

19 %

26 %

83 %

Další informace o tom, proč je důležité stavět lidi na první místo, obsahuje zpráva Budoucnost práce (Future of Work) , která je ke stažení na stránkách
www.ricoh-europe.com/insights.

-KONEC-

O zprávě: Zpráva Future of Work (Budoucnost práce) je analýzou více než stovky zdrojů a kompilací těch nejlepších idejí a případových studií o tom, jak bude práce ovlivňovat zaměstnání a pracovní sílu. Přichází se zjištěním, že technologie podpoří nové způsoby spolupráce mezi lidmi, lidmi a stroji a stroji s jinými stroji (automatizace).

O výzkumu: V období od 30. srpna do 5. září 2019 bylo společností Opinium Research LLC osloveno 3000 administrativních pracovníků. 500 respondentů pocházelo z Velké Británie, Francie, Německa, Španělska, Itálie a Nizozemska.

Máte-li zájem o další informace o produktech a službách společnosti Ricoh, navštivte naše stránky www.ricoh-europe.com.

Ricoh svými inovativními technologiemi a službami podporuje a rozvíjí digitální pracoviště a umožňuje tak lidem efektivnější a lepší práci. Již více než 80 let inspiruje společnost Ricoh k inovacím a je významným dodavatelem systémů pro řízení a správu dokumentů, IT služeb, řešení pro komerční a produkční tisk, digitálních kamer, fotoaparátů a produkčních zařízení.

Skupina Ricoh, s hlavním sídlem v Tokiu, působí přibližně ve 200 zemích a regionech na světě. Na konci fiskálního roku v březnu 2019 dosáhla Skupina Ricoh celosvětového obratu ve výši 2 013 miliard jenů (přibližně 18,1 miliardy USD).

RICOH Czech Republic s.r.o.

Jana Zajíčková

Tel: +420 702 245 128

E-mail: jana.zajickova@ricoh.cz

Homepage: www.ricoh.cz

Copyright 2020 Ricoh. Všechna práva vyhrazena.