4 technologické trendy podle Ricoh, co budou měnit svět i podobu moderní firmy v roce 2019

Praha, 10. ledna 2019 – Projekty umělé inteligence (AI), robotizace procesů, smart technologie ovládané hlasem nebo vlastní výzkumná pracoviště pro strojové učení, to vše podle společnosti Ricoh přinese rok 2019 v technologických inovačních trendech.

Umělá inteligence (AI), termín, který byl poprvé použit již někdy v roce 1955, se poslední dobou čím dál častěji skloňuje. Firmy k němu začínají obracet pozornost a plně si uvědomovat jeho obrovský potenciál. Všichni stojíme na prahu nové vzrušující éry a v roce 2019 budeme svědky toho, jak mnohé firmy začnou podnikat své první kroky právě v oblasti UI, která se stále ve větší míře přesouvá z laboratoří na pracoviště. Jaké trendy budou měnit svět i podobu moderní firmy v roce 2019?

1) Rostoucí chuť firem o projekty AI

Podle průzkumu společnosti PWC 20 % respondentů uvádí, že jejich organizace v roce 2019 plánuje zavést AI v rámci celé firmy. K tomu navíc 15 % uvedlo, že ji hodlá využít ve více oblastech byznysu, a dalších 16 % plánuje pilotní projekty.

2) Robotická automatizace procesů (RPA) jako nejběžnější využití AI

RPA představuje ve využití AI snadno dosažitelný cíl. Pro mnohé společnosti, které budou chtít zužitkovat její výhody, představuje RPA první krok. Uvažováním o procesech v rámci celé své organizace, především o takových, které jsou náročné na čas, správu a zpracování dokumentů, jen tak firmy dokáží vytěžit z této technologie nejvíce.

3) Technologie ovládané hlasem i na pracovišti

Stále častější přítomnost smart reproduktorů ovládaných hlasem (jako jsou Alexa a Google Home) v našich domácnostech napovídá o jejich brzském příchodu i na pracoviště. Nová rozhraní pro interakci s touto technologií – něco zcela jiného než klávesnice a obrazovky. A co představa využití hlasového ovládání při vyhledávání a provádění akcí v dokumentech?  To by však znamenalo naučit se zvládat zvýšený hluk v kanceláři.

4) Vlastní výzkumná pracoviště pro strojové učení

Analytici společnosti CCS Insight předpokládají, že velké společnosti si založí svá interní výzkumná pracoviště pro strojové učení. I přes to, že pracovní pozice v oblasti AI jsou prozatím vnímány okrajově, velké společnosti si začnou stále více uvědomovat výhody spolupráce s vývojáři i akademickou sférou. A takové nové specializované pozice se stanou důležitými v celém vývoji.

Autor: Edward Gower-Isaac,vicepresident, Business Process & Application Services,Ricoh Europe

Ricoh svými inovativními technologiemi a službami podporuje a rozvíjí digitální pracoviště a umožňuje tak lidem efektivnější a lepší práci. Již více než 80 let společnost Ricoh inspiruje k inovacím a je významným dodavatelem systémů pro řízení dokumentů, IT služeb, řešení pro komerční a produkční tisk, digitálních kamer, fotoaparátů a produkčních zařízení.

www.ricoh.cz , www.ricoh.sk

Mobile: +420 604 297 454